marzec

MARZEC

PAN MŁODY

Pan Młody w tradycyjnym podziale ślubnych obowiązków odgrywa rolę bardzo znaczną. Jest też możliwość skorzystania z naszej agencji ślubnej, gdzie konsultant ślubny przejmie zdecydowaną większość zadań i poprowadzi Was w konwencję całe uroczystości.

Pan naszego serca to właśnie ON, nasza oś egzystencji. To on sprawia, że czujemy się pięknie. Wzajemnie staramy się słowem i uśmiechem oraz gestem okazać jak jesteśmy dla siebie ważni i potrzebni, aby na tym kobiercu ślubnym być. On jest naszym obiektem zainteresowania, kiedy całuje- przeszywa dreszcz i palą się oczy otwarte.. Ten dostojny Pan- początkujący dynastię, to mąż, który dba fundamentalnie o rodzinę. Absolutnie urzeka nas, jest ostoją. Jak słońce i księżyc połączeni stopimy się w nałogu miłości.
Staropolskie przysłowie mówi : Jak Cię widzą, tak Cię piszą”
Jak ubrać Pana Młodego i dobrać dodatki, aby nie popełnić modowego faux pas?
Niesamowity wybór od eleganckich garniturów, smokingów, fraków, surdutów i żakietów oraz cała masa dodatków np. poszetka do kieszonki garnituru. Krawaty, muchy wiązane ręcznie, a dla odważnych much wycinana z drewna.
Ubieramy męskie marzenie we włoską osobowość ( lekkość designu). W nadchodzącym sezonie modny kolor to granat i grafit, a plastrony w jasnych kolorach.
Mowa kwiatów zagości elegancją jako czerwony tulipan, który jest wyrazem miłości i białe róża o szlachetnych zamiarach. Magia i patriotyzm w duecie dekoracji.

Na śniadanie dla nowożeńców polecamy grzanki croque monsieur i croque Madame.

Zapiekana kanapka. Dla niej i dla niego. Czym się różnią? Nie łatwo znaleźć klasyczne przepisy. Mnóstwo wersji i odmian. Tak jak z innymi klasycznymi recepturami. Tiramisu, sałatka grecka - wersji wiele i każda ... oryginalna.
Składniki obu kanapek są takie same. Różnica polega na wykorzystaniu jajka. W wersji dla mężczyzn grzanka namoczona w rozbełtanym jajku. W damskiej - jajko sadzone na wierzch.

Croque Madame

Składniki:
· 4 kromki pieczywa tostowego bez skórki,
· 2 grube plastry szynki,
· 100 g startego sera gruyere lub emmentalera,
· 4 łyżki masła
· 2 łyżki oleju
· 4 jajka
· 4 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy masłem, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Na wierzchy kładziemy plaster żółtego sera, smarujemy beszamelem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście. Możemy posypać szczypiorkiem lub pietruszką.

Croque Monsieur

Składniki:
·4 kromki pszennego pieczywa bez skórki,
·100 g startego sera gruyere lub emmentalera,
·2 grube plastry szynki,
·1 rozmącone małe jajko,
·2 plastry sera żółtego,
·40 g masła do smażenia.

Sos beszamelowy:
'1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Cztery kromki smarujemy masłem, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Jajko rozmącamy na talerzu do zupy lub w płaskiej misce. Kanapkę wkładamy w jajko i przyciskamy tak aby pokryć nim obie strony. Wyjmujemy z talerza i powtarzamy czynność z drugą kanapką. Rozgrzewamy mocno piekarnik - najlepiej z funkcją grillowania.. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i odstawiamy na bok. Masło roztapiamy na patelni na średnim ogniu. Obsmażamy kanapki z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Przekładamy kanapki na wyłożoną folią blachę do pieczenia, nakładamy plaster żółtego sera na wierzch. i smarujemy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika na
wysokości 10 cm od źródła ciepła. Zapiekaj przez 4 minuty, aż nabierze złotobrązowego koloru.