Makaron z boczkiem, grzybami i parmezanem

Dziś proponujemy przepis na pyszny makaron w sosie grzybowym.

Składniki dla 12 osób

Składniki i proporcje:

3 paczki dobrego makaronu typu rurki.
300 – 400 gram wędzonego boczku ( jak bardzo tłusty to można część zamienić na inną chudszą wędzonkę)
400 g grzybów
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
900 mln śmietany
2 szklanki drobno startego parmezanu lub sera typu parmezn

Na patelni rozpuszczamy trochę masła dodajemy drobno pokrojony boczek. Smażymy do momentu uzyskania małych przypieczonych i chrupiących kawałeczków. Uważamy by nie przypalić. Jeśli używamy 2 rodzajów wędzonki pierwszy smażymy boczek. Suszone grzyby namaczamy w ciepłej wodzie. Około 3,5 raza mniej wagowo niż świeżych. Jeśli mamy nie za dużo grzybów możemy dać ½ pieczarek. Kroimy drobno i dodajemy do wysmażonego boczku.
Dodajemy śmietanę i pieprze. Gotujemy ma małym ogniu aż trochę sos się zredukuje. Dodajemy ser i gotujemy aż ser się rozpuści a sos będzie gęsty. Wszystkie składniki są słone więc raczej nie będziemy potrzebować dosolić. Odcedzony makaron zalewamy sosem i dobrze mieszamy. Każdą porcję posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem.