Tarta z karmelizowaną cebulą

Uwielbiam tarty. Raczej te wytrawne. Lubie je jeść oraz przygotowywać. Podam dziś przepis na tartę z karmelizowaną cebulą.

Podchodziłam do tego przepisu sceptycznie. Niepotrzebnie. Okazała się przepyszna. Stwierdzili to wszyscy goście, którzy jej skosztowali. Podzielę się więc dziś z Wami przepisem na nią. Spróbujcie. Jej smak Was zaskoczy. A to przecież chodzi w sztuce kulinarnej, prawda?
300 g ciasta kruchego (może być gotowe). Ja robię: 250 g mąki, sól (½ łyżeczki) , niewielką ilość cukru i masło (125g), posiekane na drobne kawałki. Szybko rozcieramy palcami masło z mąką. Dodajemy mleko lub wodę ( 4-5 łyżek) . Wyrabiamy i zagniatamy kulę z ciasta, owijamy w folię spożywczą i na 30 min chowamy do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 min w temp 180 stopni. Wykładamy z piekarnika.
8 cebul ,kroimy w cienkie plastry. Imbir obieramy , ścieramy na tarce. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni,. Wrzucamy imbir i cebulkę. Dusimy 10 min na średnim ogniu. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Przykrywamy folią aluminiową posmarowaną masłem. Odstawiamy na 10 min ,żeby para się skropliła. Zamieszać od czasu do czasu. Zdejmujemy folię, wsypujemy cukier puder 3 łyżki i dusimy 10 min na dużym ogniu, aż cebula się lekko skarmelizuje .Wlewamy wino (100ml czerwone) i dalej dusimy na wolnym ogniu 15 min,aż wyparuje cały płyn a cebula będzie złocista. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Na podpieczony spód wyłożyć cebulę i masę jajeczną ( 3 jaja + 3 żółtka ubić, następnie dodać 500 ml mleka i i 100 ml gęstej śmietany, dodać sól i pieprz). Na wierzch dodajemy suszone pomidory, ,chorizo albo sardynki, ser lazur. To już wg uznania.
Pieczemy ok 30 min,aż ciasto nabierze złotego koloru . Podajemy posypane świeżą rukolą.